Info algemeen


De Kaapverdische eilanden

De Kaapverdische eilanden liggen in de Atlantische oceaan op ongeveer 500 km ten westen van Senegal en Gambia. De eilanden werden in 1456 gekoloniseerd door de Portugezen. In 1975 werd Kaapverdiė (Cabo Verde) onafhankelijk en is sindsdien een democratische republiek. Kaapverdiė telt 10 grotere eilanden (waarvan er 9 bewoond zijn) en tal van kleinere. Samen hebben zij een oppervlakte van 4.033 km2 en er leven 500.000 inwoners. De bevolking is ontstaan uit een mengeling van Portugezen en Afrikanen. De volkstaal is Creools, de officiėle taal Portugees. Het landschap van Kaapverdiė heeft over het algemeen een vulkanisch uitzicht en een bergachtig karakter. De vulkaan Pico de Fogo is het hoogste punt (2.829 m) van de eilandengroep. De gemiddelde temperatuur bedraagt 25° C en varieert over het ganse jaar tussen 24° en 38° C. Kaapverdiė telt gemiddeld 350 dagen per jaar zon en er is omzeggens geen regenval. 

Het Kaapverdisch eiland Sal

Van alle Kaapverdische eilanden ligt Sal het dichtst bij het Afrikaanse continent. Sal is een klein en langgerekt eiland, ongeveer 30 km lang en een 10-tal km breed. De totale oppervlakte is 216 km2. Het eiland heeft zijn naam te danken aan de zoutwinning, die er vroeger plaats vond. Oorspronkelijk werd Sal Llana of Plana genoemd, wat 'vlak eiland' betekent. Door erosie en droogte is dit van oorsprong vulkanische eiland omgevormd tot een woestijnachtige vlakte. In 1939 werd op Sal een internationale luchthaven aangelegd, intussentijd uitgebreid en gemoderniseerd tot het huidige 'Aeroporte Internationale Amilcar Cabral'. Deze luchthaven heeft Sal een flinke economische impuls gegeven en heeft ook de mogelijkheid geboden de eilandengroep open te stellen voor toerisme. Dit is de laatste 20 jaar aardig op gang gekomen, vooral op het eiland Sal en meer bepaald in het stadje Santa Maria.

De voornaamste attracties van het eiland zijn de prachtige witte stranden, de helderblauwe water van de oceaan en het ideale klimaat, met een dagelijkse portie zon het ganse jaar door. Door dit alles biedt het eiland bijzondere mogelijkheden voor allerlei watersporten (surfen, duiken, snorkelen), wandelen of rustig genieten van het heerlijke weertje. Sal telt slechts een drietal dorpjes : Espargos, het handels- en administratief centrum, Palmeira, het havendorp en Santa Maria, het toeristisch centrum. In 1997 is er een (gedeeltelijk toeristisch) dorp gebouwd : Murdeira.

Het (vakantie)dorp Murdeira op het eiland Sal

Het dorp telt een 500-tal woningen en is gelegen tussen Espargos en Santa Maria en is een zestal km verwijderd van de luchthaven.
De huizen en appartementen zijn mooi geļntegreerd in het landschap en zijn opgetrokken rond een natuurlijke baai (Baia da Murdeira).

Door zijn recente bouw vindt men in dit dorp alle westers comfort.
Ongeveer de helft van de woningen (villa’s, duplex-appartementen en appartementen) wordt er verhuurd, de andere helft wordt ofwel permanent ofwel occasioneel bewoond door de eigenaars.

Het toeristisch gedeelte van het dorp bestaat uit verschillende types van appartementen (voor 2 tot 4 personen) en woningen (voor 4 tot 6 personen). In Murdeira is alles aanwezig om het de vakantieganger naar de zin te maken : receptie, snackbar, bar, restaurant met prachtig uitzicht op zee, een 25 meter groot zwembad en kinderbad, een zonneterras en een winkeltje (mini-mercado).
 
Verder zijn er nog 2 tennispleinen, een mini-voetbalveld,een plein voor beach-volleybal en een speeltuintje voor kinderen.


image