Voor welk publiek ?

De Kaapverdische eilanden kennen geen echte seizoenswisselingen en er is het hele jaar door een zonnig en aangenaam klimaat. Daardoor zijn de eilanden en vooral het eiland Sal bijzonder geschikt voor vakantiegangers, die houden van watersporten, van wandelen en uitstapjes maken of van rustig genieten van de zon en de heerlijke temperatuur.

Voor 'overwinteraars' is het de plek bij uitstek.

- watersporten

in het toeristisch gedeelte van Murdeira is er een prachtig 25 m-zwembad (met apart kinderzwembad), maar zijn er ook tal van mogelijkheden om via de afwisselende kustlijn van rotsen en witte zandstranden in de zee te gaan zwemmen of snorkelen. Wie van duipzeeduiken houdt kan o.m. terecht in verschillende duikcentra', die in het toeristisch stadje Santa Maria gevestigd zijn.

Dankzij de krachtige passaatwinden is het eiland Sal de hemel op aarde voor windsurfers. In de baai van Santa Maria maar ook in de kleinere baaien langs de kustlijn, breken de golven perfect. Zo vindt er in Ponta Preta (niet ver van Santa Maria) jaarlijks een wereldbekermanche windsurfen plaats, meestal in februari. Aan de andere kant van het stadje is het dan weer de plek bij uitstek voor kitesurfers.

- wandelen en uitstapjes maken

Voor de fervente wandelaars zijn er op het eiland Sal en op het eiland Boavista de uitgestrekte zandstranden om urenlang rust en ontspanning te vinden.
Voor wie van moeilijker wandeltrajecten of klimtochten houdt, is een bezoek aan de andere eilanden meer dan de moeite waard (Fogo, Santo Antao, Brava, Santiago, ...).
Vanuit Murdeira kunnen allerlei uitstappen gemaakt worden. Zo o.m. naar Pedra Lume (de vroegere zoutmijn in een krater van een uitgedoofde vulkaan, 900 m diameter), of naar Buracona (een natuurlijk zwembad in de rotsen van de kustrand) of naar het 'Oog van god' (een spelonk in de rotsen waar door de lichtinval van de middagzon een onwaarschijnlijk azuurblauw effect ontstaat in het diepe water). Ook een uitstap naar Algodeiro (een oase dicht bij de kust) is de moeite waard. En verder zijn er nog de leuke stadjes Palmeira (havenstad) en Espargos (handelscentrum), maar zeker niet te missen zijn de uitgestrekte zandstranden en de kleinere en grotere restaurants met veelal live music in Santa Maria.

- rustig genieten

Door het bijzonder aangename klimaat het hele jaar door, zijn er op Sal paradijselijke mogelijkheden om van zon en warmte te genieten. Mooie plekjes daarvoor zijn er zowel in Murdeira (aan het zwembad met zonneterras en aan de kleinere zandstranden van de Baia da Murdeira) als op de kilometerslange zandstranden van Santa Maria of Algodeiro.

- overwinteren

De Kaapverdische eilanden zijn zonder meer dť plek bij uitstek om tijdens de wintermaanden de nodige zonne-energie op te doen en dat in een heerlijke temperatuur van steeds ongeveer 25į C. Voor senioren-overwinteraars is het vakantiedorp Murdeira daarenboven bijzonder aangewezen, omdat het er heel rustig vertoeven is met alle mogelijke accomodatie ter plaatse. Toch liggen de wat meer toeristische plaatsjes (bv. Santa Maria) op nauwelijks 10 min. rijden met het openbaar vervoer(Aluguer = kleine busjes voor een 12-tal personen)..Gemiddelde temperatuur

  jan feb maa apr mei jun jul aug sep okt nov dec
lucht 23 23 24 24 24 24 26    28    26    24 24 23  
water 20 20 20 22 22 24 24 24 24 24 22 22Plus- en minpunten

Pluspunten
- prachtige zandstranden en een zonnig klimaat met heerlijke
  temperaturen, het ganse jaar rond
- een paradijs voor watersporters.
- geen massatoerisme, maar wel veel couleur locale met vele lokale
restaurantjes, bars en winkeltjes
- paradijselijk, maar toch geen groot tijdsverschil en dus geen jetlag
- slechts op 6 uur vliegafstand van BelgiŽ / Nederland

Minpunten
- verwacht er geen grote culturele bezienswaardigheden of grote
  historische sites
- bij momenten (februari, maart) kan het er hard waaien
- het toerisme is er nog in volle ontwikkeling, wat zowel een minpunt als
  een charme is.

   
image